gerb_middleКАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОЧНИХ, ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ І КОСМЕТИКИ

Одесская национальная академия пищевых технологий

лаборатории

На кафедрі технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів для науково-педагогічного персоналу і студентів використовуються такі приміщення:

кабінет завідувача кафедри

Д-100

викладацька

Д-112

викладацька

Д-105

Кафедра має для підготовки фахівців необхідну площу та матеріальну базу: хімічна лабораторія, аудиторія для проведення практичних занять і консультацій по курсовому та дипломному проектуванню, лабораторія технології молока, лабораторія технології жирів, науково-дослідна лабораторія.

На кафедрі технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів є такі приміщення для проведення занять зі студентами: учбові лабораторії Д-7, Д-27, Д-111, Д-125; аспірантська Д-1; наукова лабораторія Д-5; дипломантська Д-423; лекційна аудиторія А-422.

При проведенні занять використовуються такі різні сучасні прилади.

Аналізатор молока «Лактан-1»

Дане обладнання широко використовується ветеринарами та спеціалістами молочної галузі для визначення температури, масової частки жиру, білка, сухого знежиреного молочного залишку, доданої води і густини в пробі незбираного свіжого, консервованого, пастеризованого, нормалізованого, знежиреного молока і молока тривалого зберігання.

«Лактан 1-4» — це надійний, зручний у використанні і стабільний в роботі аналізатор високої якості, що дозволяє скоротити матеріальні та часові витрати на проведення аналізу.

Морожениця

Зручна мороженица DEX DICM — 100 для приготування щербетів, сорбетів і різних видів морозива на молочній основі дозволяє швидко і легко за півгодини зробити смачне і натуральне лакомство. Морожениця має компресор, що дозволяє зробити морозиво в будь-який зручний час швидко і легко. Звуковий сигнал «запросить» всіх покуштувати смачного ласощі з дитинства! LED дисплей показує температуру навколишнього середовища і час до закінчення приготування. Прозора кришка дозволить спостерігати за процесом приготування.

Сепаратор

Сепаратор електричний призначений для розділення незбираного молока на вершки і знежирене молоко з одночасним очищенням від забруднень. Сепаратор ручний відрізняється простотою і надійністю в роботі. Якість готового продукту, отриманого в сепараторах, залежить від попередньої обробки, від температури (рекомендовано 40-45 градусів) під час сепарування, від масовоъ частки жиру, густини молока, від ступеня забруднення молока, а так само від швидкості обертання барабана та ін. При сепаруванні не змінюється хімічний склад речовин.

Вакуум-випарна установка

20141004_091110

Вакуум-випарна установка призначений для згущення (концентрування) молока. Згущене молоко з цукром входить до групи молочних консервів. Одним із способів технологічної обробки молока з метою продовження терміну його зберігання є консервування його методом згущення з цукром. Апарат також дозволяє отримати концентрований сік, овочеву пасту, в тому числі і томатну, фруктово-ягідне пюре, цукровий сироп, дистильовану воду, консервовані м’ясо і рибу, лікарські рослини, варення. Конструкція дуже зручна при сантехнічної обробці, т. к. розбірна. Обслуговуватися може однією людиною.

Центрифуга

Центрифуга ОПН-8 настільна є центрифугою періодичної дії, застосовується для розділення неоднорідних рідких систем в полі відцентрових сил.

Центрифуга призначена для використання в проведенні досліджень, а саме для визначення масової частки жиру в молочних продуктах, кількість виділеної сироватки і т.д.

Також лабораторії кафедри обладнані такими приборами: сахариметр УРЛ-5, фотоелектрокалориметр КФК-3, рефрактометри УРЛ, універсальний іономір ЕВ-74, фільтраційна установка, фризер, сирна ванна, котел для плавління сирної маси, електронні ваги, термостати, електродуховка, мікроскопи, дистилятор, сушильні шафи, рН-метр та інше.

Кафедра укомплектована міні-лінією для виробництва питного молока, кисломолочних напоїв, сметани та кисломолочного сиру, пілотними установками для виробництва кисломолочних напоїв, твердих, м’яких, плавлених, кисломолочних сирів, згущених та сухих молочних консервів, вершкового масла, продукції масло-жирової галузі.

На кафедрі є всі умови для здійснення навчального процесу та науково-дослідницької роботи магістрів. Кафедра має необхідне обладнання та інгредієнти (заквашувальні композиції безпосереднього внесення передових європейських та українських виробників, молокозсідальні ферментні препарати, концентрати сироваткових білків, зернові добавки – борошно для дитячого та дієтичного призначення, растительные масла, вуглеводні добавки – концентрати лактулози, топінамбуру тощо) для організації виробництва молочних продуктів, в т.ч. функціонального, оздоровчого та спеціального призначення. Для контролю якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції, перебігу технологічних процесів на кафедрі є необхідні прилади.