Навчальні дисципліни та програми

 

The main priority of the department of technology
dairy, oil and fat products and cosmetics are deepening
basic and special training for students, focus on their
world level of the industry.
Faculty actively working on improvements and extensions-
tion of educational base of special subjects, 
introduced new curricula.

Name of disciplines and types of training activities for OCD “Бакалавр” specialty 181 “Харчові технології”

  • Науково-практичні основи технології молока (dyf.zalik): Taking – 26 год; laboratory classes – 30 год. The purpose of discipline is вдосконалення і поглиблення знань, вмінь та навичок з аналізу, characteristics and production of milk and products based on it, дослідження шляхів удосконалення с питань переробки сировини у готову продукцію. As a result of the discipline the student should знати technology features a modern range of drinking milk types, the quality of raw materials (korov'yachogo natural milk); basic processes and operations in dairy vyrobnyttsvi. Justification process parameters, affecting the production of drinking milk types, кисломолочних напоїв, кисломолочного сиру, cheese products, сирів, сметани, плавлених сирів, морозива, молочних консервів та ін. Know the types and methods of sanitization process equipment in the enterprise. Вmyths: use the knowledge gained in the justification process parameters concerning the production of modern product range of dairy products, досліджувати вплив способів виробництва молочних продуктів, досліджувати зміну властивостей, що відбуваються в молочних продуктах під час виробництва та зберігання.
  • Технологія молочних і молоковмісних продуктів (Consciousness): Taking (3 і 4 courses)- 60 і 50 год; laboratory classes – 42 і 60 год відповідно. Метою освоєння дисципліни «Технологія молока і молоковмісних продуктів» є досягнення наступних результатів освіти: сучасних принципів переробки молока і технології отримання якісних і безпечних молочних продуктів, new scientific solutions, determining the progress of production at the present stage; the principles of non-waste technology and resource dairy; technical regulations produce various dairy products; modern technological equipment; technical means to measure the main parameters of heat, mechanical and production of biotechnological processes; methods for assessing product quality, requirements regulatory documentation on products, що випускається. В результаті студент володіє наступними навичками: determines the quality of raw materials and finished products; is technology and hardware-technological scheme of production of various dairy products based organization of technical and chemical and microbiological control at all stages of the process.
  • Theoretical Foundations of Food Technology (Consciousness): Taking – 20 год; laboratory classes – 20 год.
    The course "Theoretical Foundations of Food Technology" is based on basic materials and general engineering disciplines and is the reference for the study course "Food Technology", "Control methods of food production, equipment ", etc.. Of particular importance for the study of subjects with courses of processes and apparatuses of food production, Physical and Colloid Chemistry, equipment, Biochemistry, мікробіології тощо. The course is designed to identify patterns of building unity various processes of food production, and establishing processes of interrelation of basic sciences.

    Goal the discipline "Theoretical Foundations of Food Technology" is to build knowledge and skills analysis processes, familiarizing students with the laws and processes, that are common to different branches of food production.

    The main tasks of the discipline is: mastering basic concepts, definitions and theoretical bases of technology of food production; mastering the methods of determining the efficiency of processes in the processing plant and animal products; explain processes, that occur during the processing of raw materials and products during storage hotoviyi.

  • THV (Технологія молока і молочних продуктів) (Consciousness): Taking – 18 год; laboratory classes – 12 год. Tech dairy products - a complex set of interrelated chemical, physicochemical, microbiological, biochemical, біотехнологічних, thermal and other labor-intensive and specific processes. Дисципліна знайомить студентів з технологічними основами та аспектами виробництва питного молока та кисломолочних продуктів, cream, сметани, кисломолочного сиру, масла, молочних консервів, морозива.
  • Chemistry and physics of milk and milk products (Consciousness): Taking – 30 год; laboratory classes – 32 год. The purpose of discipline – building knowledge of the chemical composition, food and biological value of milk, dairy products, changes in the composition and properties of milk under the influence of various factors, biochemical and physicochemical processes, occurring in the processing of raw milk, production of various dairy products and dairy products changes during storage and the emergence of various defects. Tasks of the course – study the chemical composition of milk; food and biological value of milk and milk products; biochemical processes, occurring in the production and storage of dairy products. The course is based on knowledge of inorganic students, analytical, organic chemistry and fizkolloidnoy, physics, microbiology, physiology of farm animals.
  • Комплексна переробка ВМР (Consciousness): Taking – 28 год; laboratory classes – 36 год. The course examines the complex use of secondary material resources of milk: serum, obtained in the production of cottage cheese and cheese; skimmed milk and buttermilk, obtained in oil production. Students study the chemical composition of secondary material resources, characteristics and ways to get dairy side, methods of processing secondary material resources using the principles of non-waste technology.
  • Контроль якості та безпеки продукції галузі (Consciousness): Taking – 14 год; laboratory classes – 30 год. As a result навчання: формування знань про хімічні та інструментальні методи хіміко-технологічного контролю технологічних процесів харчових виробництв та вміння їх застосовувати на практиці. Необхідні обов’язкові попередні та супутні модулі: загальна хімія, неорганічна хімія, органічна хімія, аналітична хімія, біохімія, харчові технології. Зміст навчального модуля: об’єкти і методи контролю, concept of product quality, organoleptic analysis of the quality of products, mechanical analysis, methods for determining moisture content, dry content and extractives, ash, krohmalystosti, carbohydrates and fats, alcohol and carbon dioxide in beverages, кислотності та окисно-відновного потенціалу тощо.
  • Науково-дослідна робота студента (Default. залік): laboratory classes – 36 год. Науково-дослідна робота студентів є ефективним методом підготовки якісно нових фахівців у вищій школі. It develops creative thinking, individual abilities, research skills of students, training initiative enables professionals, develops scientific intuition, creative perception of knowledge and practical application of them to solve problems and scientific issues.
  • Analysis of technological processes in industry (залік): practical training – 26 год. purpose of process payments in the dairy industry is the production of material balance, тобто балансу між масою надходить на переробку сировини і масою випускається з урахуванням виробничих втрат. The problem of settlement process – determine the mass of the source and recycling, semi-finished and finished products. This use technological instructions, applicable regulatory and technical documents, regulating specific production. Студенти знайомляться з методиками технологічних розрахунків у виробництві цільномолочної продукції, в т.ч. drinking milk, cream, кисломолочних напоїв, sour cream and cheese, а також, морозива, згущених та сухих молочних консервів, natural and processed cheese, вершкового масла.
  • Проектування підприємств галузі (залік): Taking – 22 год; practical training – 42 год. Discipline is considering standards for technological design, Policies equipment, and - addressing the principles of the master plan of the enterprise.
  • Мікробіологія галузі (Consciousness): Taking – 14 год; laboratory classes – 16 год. For the production of quality food study microorganisms, knowledge of methods of microbiological and sanitary-bacteriological control food enterprises is crucial. Microbiology - one of the disciplines of professional training, оскільки якість молока та молочних продуктів суттєво залежить від наявності в сировині мікроорганізмів та їх розвитку в процесі виробництва. Мікробіологія галузі тісно пов’язана з біохімією молока, Technology and milk products molokovmisnyh, науково-практичними основами виробництва молока та ін.
  • Основи автоматизованого проектування (залік): Taking – 10 год; practical training – 20 год. purpose of та the main objectives of the course is: підготовка студентів до професійної діяльності в області проектування в умовах високих інформаційних технологій; вивчення основ автоматизованого проектування будівель та споруд; ознайомлення з основами побудови та функціонування систем автоматизованого проектування. Курс “Основи автоматизованого проектування” тематично пов’язаний з такими дисциплінами: Computer Science, higher mathematics, descriptive geometry, technical drawings.
  • Стандартизація, Metrology and Certification (залік): Taking – 10 год; practical training – 22 год. The purpose of discipline: to form students' knowledge of metrology, стандартизації, certification, familiarize them with legal and methodological bases Metrology, органами стандартизації та організацією робіт по стандартизації, Certification and Accreditation, системою сертифікації та стандартів, атестацією виробництва і порядком акредитації об’єктів, international activities in these areas. Підготувати студентів до подальшого вивчення дисциплін, пов’язаних з використанням отриманих знань і до виробничої діяльності в народному господарстві.