gerb_middleКАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОЧНИХ, ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ І КОСМЕТИКИ

ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Наукові школи та напрями

Д.т.н., професор Ткаченко Н.А. майже 10 років присвятила розробкам в рамках наукової школи «Теорія і практика створення нових технологій харчових продуктів». Основними напрямками наукових досліджень, які лежать у площині передових тенденцій розвитку галузі в Україні, стали:

  1. Розробка та систематизація методів визначення способів фальсифікації молока-сировини та молочних продуктів.
  2. Розробка молочних продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових та молочно-сироваткових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких та твердих) з підвищеними пробіотичними, антагоністичними, імуномодулюючими властивостями.
  3. Розробка нових технологій молочних і комбінованих продуктів функціонального та спеціального призначення (для діабетиків, для людей з артеріальною гіпертензією, для військовослужбовців тощо) на основі молока, вторинної молочної і зернової сировини.
  4. Розробка нових і удосконалення існуючих технологій молочних продуктів для дитячого та геродієтичного харчування.
  5. Розробка технологій нових молочних та комбінованих продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових, молочно-сироваткових та комбінованих молочно-зернових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких) для вагітних та лактуючих жінок.
  6. Розробка науково-практичних основ технології морозива спеціального призначення.
  7. Розробка науково-практичних основ комплексної переробки олійної сировини.
  8. Розробка науково-практичних основ виробництва емульсійних жирових продуктів здорового харчування.
  9. Розробка науково-практичних основ виробництва жирів та жирозамінників спеціального призначення (для виробництва молоковмісних, хлібобулочних, кондитерських та ін. продуктів) з нормованим вмістом транс-ізомерів жирних кислот.
  10. Розробка наукових основ технологій косметичних продуктів із пробіотиками.
  11. Розробка технологій «живої пробіотичної» та «пробіотичної імуностимулюючої» косметики.
  12. Наукове обґрунтування та розробка технологій косметичних продуктів з anti-age властивостями.

Під керівництвом д.т.н., проф. Н.А. Ткаченко захищено 7 кандидатських дисертацій.

Наукова школа отримує підтримку Спілки молочних підприємств України, асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти», асоціації «Парфюмерія і косметика України», асоціації «Укроліяпром» та асоціації молочників Одеського регіону, до складу яких на постійній основі входить кафедра технології молочних, олійно-жирових продуктів і косметики.

У складі наукової школи працює д.т.н., проф. Чагаровський О.П., який теоретично обґрунтував і впровадив новий напрямок в молочній промисловості України – виробництво біопродуктів і продуктів з подовженим терміном зберігання. В останні роки понад 120 підприємств молочної промисловості України використовують розробки проф. О.П. Чагаровского. У 2002 р з ініціативи О.П. Чагаровский і під його редакцією вперше в Україні розпочато випуск науково-виробничого журналу «Молочна промисловість». Завдяки організаційним зусиллям проф. О.П. Чагаровского Україна була прийнята до складу Генеральної Асамблеї Міжнародної молочної федерації. Під його керівництвом і за безпосередньої участі понад 15 років проходить Міжнародний семінар «Нове у молочній промисловості». Крім того кафедра кожного року проводить тренінги для промисловців молочної, олійно-жирової та косметичної промисловості.

В рамках наукової школи працюють співробітники кафедри технології молочних, олійно-жирових продуктів і косметики кандидати наук Ізбаш Є.О., Севастьянова О.В., Т.Є. Шарахматова, О.Б. Чабанова, Н.О. Дец, О.А. Кручек, І.А Дюдіна, Скрипніченко Д.М., Котляр Є.О., Ланженко Л.О., аспіранти Трубнікова А.А., Тупікова І.А.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *