gerb_middleКАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОЧНИХ, ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ І КОСМЕТИКИ

Одесская национальная академия пищевых технологий

Научные школы и направления

Д.т.н., професор Ткаченко Н.А. майже 10 років присвятила розробкам в рамках наукової школи «Теорія і практика створення нових технологій харчових продуктів». Основними напрямками наукових досліджень, які лежать у площині передових тенденцій розвитку галузі в Україні, стали:

  1. Розробка та систематизація методів визначення способів фальсифікації молока-сировини та молочних продуктів.
  2. Розробка молочних продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових та молочно-сироваткових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких та твердих) з підвищеними пробіотичними, антагоністичними, імуномодулюючими властивостями.
  3. Розробка нових технологій молочних і комбінованих продуктів функціонального та спеціального призначення (для діабетиків, для людей з артеріальною гіпертензією, для військовослужбовців тощо) на основі молока, вторинної молочної і зернової сировини.
  4. Розробка нових і удосконалення існуючих технологій молочних продуктів для дитячого та геродієтичного харчування.
  5. Розробка технологій нових молочних та комбінованих продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових, молочно-сироваткових та комбінованих молочно-зернових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких) для вагітних та лактуючих жінок.
  6. Розробка науково-практичних основ технології морозива спеціального призначення.
  7. Розробка науково-практичних основ комплексної переробки олійної сировини.
  8. Розробка науково-практичних основ виробництва емульсійних жирових продуктів здорового харчування.
  9. Розробка науково-практичних основ виробництва жирів та жирозамінників спеціального призначення (для виробництва молоковмісних, хлібобулочних, кондитерських та ін. продуктів) з нормованим вмістом транс-ізомерів жирних кислот.
  10. Розробка наукових основ технологій косметичних продуктів із пробіотиками.
  11. Розробка технологій «живої пробіотичної» та «пробіотичної імуностимулюючої» косметики.
  12. Наукове обґрунтування та розробка технологій косметичних продуктів з anti-age властивостями.

Під керівництвом д.т.н., проф. Н.А. Ткаченко захищено 7 кандидатських дисертацій.

Наукова школа отримує підтримку Спілки молочних підприємств України, асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти», асоціації «Парфюмерія і косметика України», асоціації «Укроліяпром» та асоціації молочників Одеського регіону, до складу яких на постійній основі входить кафедра технології молочних, олійно-жирових продуктів і косметики.

У складі наукової школи працює д.т.н., проф. Чагаровський О.П., який теоретично обґрунтував і впровадив новий напрямок в молочній промисловості України – виробництво біопродуктів і продуктів з подовженим терміном зберігання. В останні роки понад 120 підприємств молочної промисловості України використовують розробки проф. О.П. Чагаровского. У 2002 р з ініціативи О.П. Чагаровский і під його редакцією вперше в Україні розпочато випуск науково-виробничого журналу «Молочна промисловість». Завдяки організаційним зусиллям проф. О.П. Чагаровского Україна була прийнята до складу Генеральної Асамблеї Міжнародної молочної федерації. Під його керівництвом і за безпосередньої участі понад 15 років проходить Міжнародний семінар «Нове у молочній промисловості». Крім того кафедра кожного року проводить тренінги для промисловців молочної, олійно-жирової та косметичної промисловості.

В рамках наукової школи працюють співробітники кафедри технології молочних, олійно-жирових продуктів і косметики кандидати наук Ізбаш Є.О., Севастьянова О.В., Т.Є. Шарахматова, О.Б. Чабанова, Н.О. Дец, О.А. Кручек, І.А Дюдіна, Скрипніченко Д.М., Котляр Є.О., Ланженко Л.О., аспіранти Трубнікова А.А., Тупікова І.А.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *