НАУКОВА РОБОТА КАФЕДРИ

Одеська національна академія харчових технологій є одним з провідних ВНЗ у підготовці бакалаврів, спеціалістів та магістрів зі спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки молока». Вона має висококваліфікований кадровий склад, належну матеріально-технічну базу, науково-методичне забезпечення, підтримує зв’язки з промисловістю, що обумовлює відсутність проблем при підготовці фахівців за цією спеціальністю та при подальшому їх працевлаштуванні.

Кафедра технології молока та сушіння харчових продуктів (з 1.09.2013 р. – кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів) – профільна кафедра, яка першою в Україні почала підготовку спеціалістів зі спеціальності «Технологія молока та молочних продуктів» з 1953 року. Сьогодні кафедра готує висококваліфікованих фахівців – бакалаврів, спеціалістів та магістрів для молокопереробної галузі.

Професорсько-викладацький склад кафедри представлений докторами та кандидатами технічних наук. На кафедрі працює два доктори технічних наук, шість кандидатів технічних наук, доцентів та два кандидати технічних наук, асистенти. Викладачі кафедри мають високий професійний рівень знань, великий досвід викладацької роботи та тісні зв’язки з передовими підприємствами молокопереробної галузі. Кафедра є членом Спілки молочних підприємств України, яка об’єднує понад 80 молокопереробних підприємств, та членом Асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти», яка об’єднує більшість підприємств України, що спеціалізуються на виробництві морозива, заморожених продуктів та напівфабрикатів.

Д-р техн. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Академік Української академії аграрних наук Чагаровський Олександр Петрович та д-р техн. наук, проф. Ткаченко Наталія Андріївна зробили значний внесок у розвиток ринку молочних продуктів, в т.ч. у розробку та впровадження у виробництво технологій молочних продуктів функціонального та спеціального призначення. Завдяки їх науковій та практичній роботі в Україні виробництво молочних продуктів відповідає світовому рівню. Під їх керівництвом і за безпосередньою участю отримано 30 патентів України на молочні продукти пробіотичного, геродієтичного, діабетичного та імуномодулюючого призначення, розроблено 27 пакетів нормативних документів на виробництво цих продуктів. Понад 60 % молочної продукції, яку виробляють вітчизняні молочні підприємства, виробляють саме за цією нормативною документацією.

Кафедра укомплектована міні-лінією для виробництва питного молока, кисломолочних напоїв, сметани та кисломолочного сиру, пілотними установками для виробництва кисломолочних напоїв, твердих, м’яких, плавлених, кисломолочних сирів, згущених та сухих молочних консервів, вершкового масла, продукції масло-жирової галузі.

Доценти та асистенти кафедри приймають активну участь у наукових дослідженнях, спрямованих на розробку нових та вдосконалення існуючих технологій молочних продуктів, а саме:

– технологій молочних продуктів функціонального призначення з підвищеними пробіотичними й імуномодулюючими властивостями;

– технологій ферментованих молочних продуктів спеціального призначення – дитячого, геродієтичного та діабетичного харчування – з подовженим терміном зберігання;

– технологій традиційних молочних продуктів з подовженим терміном зберігання;

– технологій плавлених сирів з додаванням білків рослинного походження;

– технологій нових видів морозива для різних вікових груп;

– технологій масляних паст та спредів спеціального призначення;

– технологій майонезів, соусів, дресінгів зі зниженим вмістом жиру та заданими спеціальними властивостями;

– технологій молочно-білкових концентратів;

– способів інтенсифікації сушіння молочних продуктів.

Протягом останніх 20-ти років на кафедрі виконані та захищенi 4 докторських (Чагаровський О.П., Погожих М.І., Ткаченко Н.А.) та 10 кандидатських (Чагаровський В.П., Шарахматова Т.Є., Величко Л.О., Чабанова О.Б., Кручек О.А., Чагаровська А.С., Бахмутян Н.В., Ткаченко Г.В., Могилянська Н.О., Коваленко Н.О.) дисертацій.

За останні 10 років кафедра поширила науково-технічне співробітництво з рядом провідних фірм та вищих навчальних закладів харчового профілю Східної та Західної Європи. Партнерами такого співробітництва є: Варміно-Мазурський університет харчових технологій (Польща), Опольський університет (Польща), Пловдивський університет харчових технологій (Болгарія), «Пармалат» (Італія), «Хрістіан Хансен» (Данія), «Альче Мофін Груп» (Італія), «Тетра Пак» (Швеція), «Суперіор» (Польща), «Агро-Ханса» (Польща), «Обрам Дейрі» (Польща), «Вздухотехніка» (Словакія), «Нутрітек» (Росія), «Мілфор» (Польща), ВАТ «Вілмарк Україна СНГ» (Сінгапур).

З 1998 року кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів приймає участь у проведенні постійно діючого міжнародного науково-практичного семінару «Нове у молочній промисловості», на якому надається консультативна допомога підприємствам молочної промисловості. З 2004 року доцент кафедри Шарахматова Т.Є. є постійним членом експертної комісії з оцінювання тари та упаковки для морозива; з 2007 року доцент кафедри Ізбаш Є.О. – постійний член експертної комісії з оцінювання якості глазурі для морозива; з 2008 року зав. кафедри Ткаченко (Дідух) Н.А. є членом Державної дегустаційної комісії з оцінювання якості м’ясних та молочних продуктів, доцент кафедри Шарахматова Т.Є. – членом комісії з оцінювання якості наповнювачів для морозива.

Практична підготовка студентів та стажування викладачів кафедри технології молока та сушіння харчових продуктів проводиться на базових молокопереробних підприємствах, які є лідерами у галузі, в т.ч., ТОВ «Данон Дніпро», ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат», ТОВ «Еліт», ВАТ «Комбінат Придніпровський», ЗАТ «Тульчинський маслозавод», ВАТ «Крижопільський сирзавод», ВАТ «Веселинівський завод СЗМ», ЗАТ «Звенигородський сироробний комбінат» тощо. За результатами практичної підготовки більшість студентів отримують запрошення на працевлаштування. Молокопереробні підприємства забезпечують потребу у висококваліфікованих кадрах за рахунок бакалаврів, спеціалістів та магістрів, випускників кафедри технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів Одеської національної академії харчових технологій.

На кафедрі є всі умови для здійснення навчального процесу та науково-дослідницької роботи магістрів. Кафедра має необхідне обладнання та інгредієнти (заквашувальні композиції безпосереднього внесення передових європейських та українських виробників, молокозсідальні ферментні препарати, концентрати сироваткових білків, зернові добавки – борошно для дитячого та дієтичного призначення, рослинні олії, вуглеводні добавки – концентрати лактулози, топінамбуру тощо) для організації виробництва молочних продуктів, в т.ч. функціонального, оздоровчого та спеціального призначення. Для контролю якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції, перебігу технологічних процесів на кафедрі є необхідні прилади.

Для підготовки фахівців за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки молока» бібліотека ОНАХТ має необхідні підручники, навчальні та методичні посібники, періодичну літературу.