НАУКОВА РОБОТА КАФЕДРИ

Одеська національна академія харчових технологій є одним з провідних ВНЗ у підготовці бакалаврів, спеціалістів та магістрів зі спеціальності «Технологія зберігання, canning and processing of milk". Вона має висококваліфікований кадровий склад, належну матеріально-технічну базу, науково-методичне забезпечення, підтримує зв’язки з промисловістю, що обумовлює відсутність проблем при підготовці фахівців за цією спеціальністю та при подальшому їх працевлаштуванні.

Кафедра технології молока та сушіння харчових продуктів (with 1.09.2013 p. – кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів) – профільна кафедра, яка першою в Україні почала підготовку спеціалістів зі спеціальності «Технологія молока та молочних продуктів» з 1953 year. Сьогодні кафедра готує висококваліфікованих фахівців – бакалаврів, спеціалістів та магістрів для молокопереробної галузі.

Професорсько-викладацький склад кафедри представлений докторами та кандидатами технічних наук. На кафедрі працює два доктори технічних наук, шість кандидатів технічних наук, доцентів та два кандидати технічних наук, асистенти. The teachers of the department have a high professional level of knowledge, extensive teaching experience and close ties with leading enterprises in the milk processing industry. Кафедра є членом Спілки молочних підприємств України, яка об’єднує понад 80 молокопереробних підприємств, та членом Асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти», яка об’єднує більшість підприємств України, що спеціалізуються на виробництві морозива, заморожених продуктів та напівфабрикатів.

Д-р техн. of science, professor, Honored Worker of Science and Technology of Ukraine, Академік Української академії аграрних наук Чагаровський Олександр Петрович та д-р техн. of science, prof. Ткаченко Наталія Андріївна зробили значний внесок у розвиток ринку молочних продуктів, including. у розробку та впровадження у виробництво технологій молочних продуктів функціонального та спеціального призначення. Завдяки їх науковій та практичній роботі в Україні виробництво молочних продуктів відповідає світовому рівню. Під їх керівництвом і за безпосередньою участю отримано 30 патентів України на молочні продукти пробіотичного, herodietic, діабетичного та імуномодулюючого призначення, розроблено 27 пакетів нормативних документів на виробництво цих продуктів. Понад 60 % молочної продукції, яку виробляють вітчизняні молочні підприємства, виробляють саме за цією нормативною документацією.

The department is equipped with a mini-line for the production of drinking milk, fermented milk drinks, sour cream and sour milk cheese, pilot plants for the production of fermented milk drinks, solid, soft, fused, sour milk cheeses, condensed and dry canned milk, butter, products of the oil and fat industry.

Доценти та асистенти кафедри приймають активну участь у наукових дослідженнях, спрямованих на розробку нових та вдосконалення існуючих технологій молочних продуктів, and myself:

технологій молочних продуктів функціонального призначення з підвищеними пробіотичними й імуномодулюючими властивостями;

технологій ферментованих молочних продуктів спеціального призначення – дитячого, геродієтичного та діабетичного харчування – з подовженим терміном зберігання;

технологій традиційних молочних продуктів з подовженим терміном зберігання;

технологій плавлених сирів з додаванням білків рослинного походження;

технологій нових видів морозива для різних вікових груп;

технологій масляних паст та спредів спеціального призначення;

технологій майонезів, соусів, дресінгів зі зниженим вмістом жиру та заданими спеціальними властивостями;

технологій молочно-білкових концентратів;

способів інтенсифікації сушіння молочних продуктів.

Протягом останніх 20-ти років на кафедрі виконані та захищенi 4 докторських (Chaharovsky O.P., Погожих М.І., Tkachenko N.A.) and 10 кандидатських (Чагаровський В.П., Sharahmatova T.E., Величко Л.О., Chabanova O.B., Kruchek O.A., Чагаровська А.С., Бахмутян Н.В., Ткаченко Г.В., Могилянська Н.О., Коваленко Н.О.) дисертацій.

For the last 10 років кафедра поширила науково-технічне співробітництво з рядом провідних фірм та вищих навчальних закладів харчового профілю Східної та Західної Європи. The partners of such cooperation are: Warmino-Masurian University of Food Technologies (Poland), Opole University (Poland), Plovdiv University of Food Technologies (Bulgaria), "Parmalat" (Italy), "Christian Hansen" (Denmark), Alche Mofin Group (Italy), "Tetra Pak" (Sweden), "Superior" (Poland), "Agro-Hansa" (Poland), "Abram Deiry" (Poland), "Air engineering" (Slovakia), "Nutritech" (Russia), "milfour" (Poland), OJSC "Wilmark Ukraine CIS" (Singapore).

WITH 1998 of the Department of Milk Technology, жирів і парфумерно-косметичних засобів приймає участь у проведенні постійно діючого міжнародного науково-практичного семінару «Нове у молочній промисловості», which provides advisory assistance to enterprises of the dairy industry. WITH 2004 року доцент кафедри Шарахматова Т.Є. є постійним членом експертної комісії з оцінювання тари та упаковки для морозива; with 2007 року доцент кафедри Ізбаш Є.О. – постійний член експертної комісії з оцінювання якості глазурі для морозива; with 2008 року зав. кафедри Ткаченко (Дідух) ON. є членом Державної дегустаційної комісії з оцінювання якості м’ясних та молочних продуктів, доцент кафедри Шарахматова Т.Є. – членом комісії з оцінювання якості наповнювачів для морозива.

Практична підготовка студентів та стажування викладачів кафедри технології молока та сушіння харчових продуктів проводиться на базових молокопереробних підприємствах, which are industry leaders, в т.ч., "Danon Dnipro" LLC, "Bilotserkivskiy Dairy Plant" LLC, ТОВ «Еліт», ВАТ «Комбінат Придніпровський», ЗАТ «Тульчинський маслозавод», ВАТ «Крижопільський сирзавод», ВАТ «Веселинівський завод СЗМ», ЗАТ «Звенигородський сироробний комбінат» тощо. За результатами практичної підготовки більшість студентів отримують запрошення на працевлаштування. Молокопереробні підприємства забезпечують потребу у висококваліфікованих кадрах за рахунок бакалаврів, спеціалістів та магістрів, випускників кафедри технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів Одеської національної академії харчових технологій.

The department has all the conditions for carrying out the educational process and research work of masters. The department has the necessary equipment and ingredients (leavening compositions of direct introduction of advanced European and Ukrainian manufacturers, lactating enzyme preparations, whey protein concentrates, grain additives - flour for children's and dietary purposes, vegetable oils, carbohydrate additives - lactulose concentrates, Jerusalem artichoke, etc) for the organization of production of dairy products, including. functional, health and special purposes. To control the quality of raw materials, semi-finished products and finished products, the course of technological processes at the department has the necessary devices.

Для підготовки фахівців за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки молока» бібліотека ОНАХТ має необхідні підручники, навчальні та методичні посібники, періодичну літературу.