gerb_middleКАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОЧНИХ, ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ І КОСМЕТИКИ

Одесская национальная академия пищевых технологий

Технології молока і молочного бізнесу

В рамках специальности «Харчові технології« здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів за освітньою програмою «Технології молока і молочного бізнесу«.
Студенти освітньої програми «Технології молока і молочного бізнесу« вивчають склад та властивості молочної сировини, технологічні процеси виробництва різноманітних молочних продуктів – питного молока, кисломолочних напоїв, сметани, морозива, твердих, м’яких та кисломолочних сирів, молочних консервів, вершкового масла, продуктів функціонального та спеціального призначення, а також способи і методи визначення якості та безпечності молочних продуктів.
При вивченні Технології морозива студенти детально вивчають вимоги до всіх видів сировини для виробництва морозива, технологічні процеси та сучасне обладнання для виробництва широкої гами морозива на молочній та плодово-ягідній основах: ескімо, крем-брюле, щербет, фруктовий лід, пломбір, вершкове, молочне, торти з морозива, а також нові види упаковки для морозива.

При вивченні Технології продуктів дитячого харчування студенти вивчають технології виробництва дитячих молочних продуктів. Молочные продукты детского питания включают продукты (сухі, рідкі і пастоподібні), призначені для змішаного і штучного вигодовування здорових дітей від народження і до 1 года, та продукти для здорових дітей від 1 року до 3 років і дошкільного віку і в третю групу — продукти для дітей з різною патологією. Вказані продукти випускає молочна промисловість різних країн під наступними назвами: «Малютка», «Малиш», «Бебі-0», «Бебі-1», «Роболакт», «Робебі А», «Робебі б», «Мілазан», «Плазмолак». «Оськалак» (Італія); «Альмірон В», «Фрізолак» (Нідерланди); «Бебіко-Ь, «Бебіко-Н», «Лактовіт» (ПНР); «Детолакт», «Сонечко», «Віталакт», «Віталакт ДМ», «Виталакт обогащенный» и др. Ринок дитячих продуктів – це найбільш важлива проблема сьогодення. Споживачі не дуже довіряють вітчизняному виробнику. При цьому також в Україні виробництву дитячих молочних продуктів приділяється дуже мало уваги, що пояснюється такими причинами: високий рівень цін на компоненти, застаріле обладнання, обмежений вихід вітчизняних продуктів дитячого харчування на європейський ринок, тому дана спеціалізація дуже актуальна в молочній промисловості.
Безпека харчових продуктів — дисципліна, яка описує обробку, підготовку и зберігання харчових продуктів таким образом, щоб запобігти хворобам харчового походження. Вона включає в себе ряд процедур, яких слід дотримуватися, чтобы избежать потенциально серьезных опасностей для здоровья. Широко распространенной в мировой практике модели управления безопасностью пищевых продуктов является система, которая основана на принципах HACCP. На основі цих принципів у багатьох країнах світу розроблено відповідні національні стандарти, що містять вимоги до систем безпеки харчових продуктів. А в країнах Європейського союзу, США та Канаді впровадження систем HACCP є обов’язковим для всіх підприємств харчової промисловості.
Технології сушіння молочних продуктів включають вивчення технології асортименту сухих продуктів. Сьогодні найбільшу питому вагу становлять різні види сухого незбираного молока і молока знежиреного, в той час освоюються нові види сухих молочних продуктів: швидкорозчинне незбиране молоко та її різновиду, сухі суміші щодо різноманітних видів морозива, сухі суміші для кисломолочних напоїв, сухі молочні суміші для дитячого харчування. Также производят сухие сливки с сахаром и без него, вершки високожирні сухі.

Важливе значення надається сухим молочних продуктів із побічних продуктів (вторинної сировини). З молочної сироватки отримують суху сироватку, що використовується в хлібопекарської промисловості, в медицині, під час виробництва морозива і плавлених сирів, інших галузях народного господарства. З маслянки виробляють суху маслянку та ін.
Дисципліна Технологія вершково масла спредів знакомит с требованиями ко всем видам сырья для производства масла и спредов, технологічними процесами та сучасним обладнанням для виробництва широкої гами вершкового масла та спредів. Вершкове масло — харчовий продукт, отриманий із коров’ячого молока, що складається переважно з молочного жиру і плазми, в яку частково переходять всі складові молока — молочний цукор, білки, фосфоліпіди, мінеральні речовини, вода и витамины. Кроме классического сливочного масла, виробляють комбіноване масло, в якому молочний жир частково замінюється рослинними оліями, а також жирові продукти — пряжені суміші і спреди.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *