Лабораторії

Положення про навчальну лабораторію Д-7

Положення про навчальну лабораторію Д-27

Положення про навчальну лабораторію Д-111

Положення про навчально-наукову лабораторію Д-113

Положення про навчальну лабораторію Д-125

На кафедрі технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси для науково-педагогічного персоналу і студентів використовуються такі приміщення:

кабінет завідувача кафедри

Д-100

викладацька

Д-101

викладацька

Д-105

Кафедра має для підготовки фахівців необхідну площу та матеріальну базу: хімічна лабораторія, аудиторія для проведення практичних занять і консультацій по курсовому та дипломному проектуванню, лабораторія технології молока, лабораторія технології жирів, науково-дослідна лабораторія.

На кафедрі технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси є такі приміщення для проведення занять зі студентами: учбові лабораторії Д-7, Д-27, Д-111, Д-125; аспірантська Д-1; лекційна аудиторія Д-5; лекційна аудиторія А-422, Д-113 – науково-виробнича лабораторія «Контролю якості та безпечності харчових продуктів» створена за сприяння Erasmus+ programme Capasity Building «Ag-Lab».

При проведенні занять використовуються такі різні сучасні прилади.

Аналізатор молока “Лактан-1”

Дане обладнання широко використовується ветеринарами та спеціалістами молочної галузі для визначення температури, масової частки жиру, білка, сухого знежиреного молочного залишку, доданої води і густини в пробі незбираного свіжого, консервованого, пастеризованого, нормалізованого, знежиреного молока і молока тривалого зберігання.

“Лактан 1-4” – це надійний, зручний у використанні і стабільний в роботі аналізатор високої якості, що дозволяє скоротити матеріальні та часові витрати на проведення аналізу.

Апарат для плавлення сирної маси.

Виготовлений на замовлення кафедри для проведення досліджень та розроблення нових технологічних інструкцій та рецептур плавлених(перероблених) сирів. Використовується для подрібнення, змішування, плавлення і охолодження сирної маси. Плавлення може здійснюватися під вакуумом або без нього. Апарат являє собою циліндричну чашу з еліптичним дном, що має парову сорочку, теплоізоляцію і зовнішній металевий кожух. Привід мішалки здійснюється від трьохшвидкісного електродвигуна. На кінці вихідного валу укріплено перемішуючий пристрій зварної конструкції зі смуг нержавіючої сталі. Подрібнену сирну масу завантажують у котел, герметично закривають його кришкою, включають що перемішує пристрій і в теплообмінну сорочку подають гарячу воду. Сирна маса нагрівається до 85…90 °С. Плавлення здійснюється при перемішуванні сирної маси протягом 15…18 хв.

Масловиготовлювач періодичної дії.

Виготовлений на замовлення кафедри для проведення досліджень та розроблення нових технологічних інструкцій та рецептур вершкового масла. Масловиготовлювач періодичної дії барабанного типу та призначений для збивання вершків, попередньо отриманих сепаруванням в сепараторі, в вершкове масло. Вершки жирністю від 25 до 40 відсотків через люк заливаються в барабан масловиготовлювача, приблизно до 0,4-0,5 (до половини) всього геометричного об’єму. Тривалість збивання від 40 хвилин до 120 хвилин і залежить від температури, складу сировини, ступеню пастеризації. Всередині барабана розташовані лопасті, які підхоплюють вершки і падаючи під власною вагою, розбиваються в барабані. Багаторазове повторення ударів і перемішування призводять до ущільнення масла, з-за чого і утворюється продукт пластичної консистенції. Барабан зупиняється після утворення масляного зерна, потім відбувається злив сколотини у флягу через спускний кран. Масляні зерна збиваються до тих пір, поки не утворюється суцільний шар масла. Конструктивно масловиготовлювач складається з циліндричної горизонтальної ємності (барабана), яка встановлюється на рамі. Усередині ємності розташовані чотири спеціальні лопасті, розміщені під певним кутом. Мотор-редуктор також встановлений на рамі, через муфтове з’єднання з ємністю. З його допомогою здійснюється обертання ємності навколо своєї осі. Ємність оснащена люком для завантаження вершків, а також краном для зливу сколотини.

Сирна ванна виготовлена на замовлення кафедри.

Сирна ванна використовується в молочній промисловості і призначена для підігріву молока до температури внесення закваски, сквашування молока, утворення та охолодження сирного згустку, постановки та обсушки сирного зерна.

Ванна має робочий корпус овальної форми, теплообмінну сорочку. Плоске дно дозволяє збільшити поверхню теплообміну і поліпшити нагрівання продукту. В процесі виготовлення сиру застосовують ручні ліри для різання згустку. З одного боку ванна має штуцер для випуску сиру. З іншого боку зверху знаходиться штуцер для зливу води з теплообмінної сорочки та штуцер для води при заповненні теплообмінної сорочки. Сирна ванна має знімну кришку. Сирні ванни є обов’язковим елементом лінії виробництва сиру традиційним способом.

Центрифуга СМ-3.01 micromed

Переносне обладнання періодичної дії, що має максимальну частоту обертання ротора – 4000 обертів на хвилину. Основне призначення моделі – фракційний поділ рідких середовищ із щільністю до 2 г/см3 у полі дії відцентрових сил Центрифуга є стандартним обладнанням кожної лабораторії та інтенсивно використовуються для розділення компонентів різної щільності. Апарат підходить для пробірок зі скла та пластику різних розмірів, а також вакуумних ємностей типу вакутайнер.

Подрібнювач зразків (гомогенізатор).

Лабораторне обладнання яке застосовується у разі, якщо зразок неможливо правильно виміряти без його руйнування. Використовується для подрібнення зразку, змішування з буферним середовищем та може значно пришвидшити процес вимірювання показників зразка.

ІФА-аналізатор (ELISA).

Високошвидкісний імуноферментний аналізатор є фотометричною системою, яка призначена для зчитування та розрахунку результатів аналізів. Прилад може використовуватись у різних галузях: клінічна діагностика, екологічний моніторинг, моніторинг харчових продуктів, імунодіагностика та ветеринарна діагностика. Забезпечує отримання максимально надійних результатів протягом надзвичайно короткого проміжку часу та одночасно можливо проведення аналізу 96 зразків. В останнє десятиліття спостерігається швидке впровадження в лабораторну практику імуноферментних методів аналізу якості та безпеки харчових продуктів, пов’язаних з удосконаленням техніки такого аналізу і обумовлених необхідністю проведення швидких, чутливих, специфічних, продуктивних і простих методів.

Імуноферментний аналіз (від англ. Enzyme-linked immunosorbent assay, ELISA) – це простий, зручний та швидкий метод для виявлення антибіотиків, алергенів, мікотоксинів, патогенів тощо. В основі дослідження лежить специфічна взаємодія антитіл та антигену. ІФА-аналіз – лабораторний імунологічний метод якісного або кількісного визначення різних низькомолекулярних з’єднань, макромолекул, вірусів та ін., в основі якого лежить специфічна реакція антиген-антитіло.

Шейкер-інкубатор для планшетів ІФА-аналіза (Термошейкер).

Це лабораторний прилад з групи термостатуючого обладнання. Прилад унікальний тим, що виконує одночасно декілька процедур: він струшує і регулює температуру планшетів стандартного зразка на 96 отворів.

Пристрій зазвичай використовується для перемішування в лабораторних умовах тих речовин, для яких важливо дотримання певного температурного режиму. Шейкер-інкубатор гранично точно фіксує температуру зразка і утримує на певному рівні до закінчення перемішування. Інкубаційний шейкер здатний як нагрівати зразок, так і охолоджувати його до потрібної температури.

Автоматичний промивач планшет.

Лабораторне обладнання призначене для відмивання 96-лункових планшетів при проведенні ІФА-аналізу. Має три канали для промивних розчинів і одну ємність для зливу.

Восьмиканальна мийна голівка дозволяє проводити промивання 96-лункового планшета у будь-якому напрямку. Пристрій повністю програмований, що забезпечує багатоступеневе дозрівання розчину, аспірацію (аспірацію, комбінацію аспірації/дозування рідини та замочування, а також цикл замочування протягом певного періоду часу). Система дозування рідини для кожного каналу окремо.

Мікроскоп Primo Star.

Бінокулярний з LED та галогеновим освітлювачем з в. Універсальний мікроскоп, що забезпечує всі операції, необхідні у навчальній та лабораторній практиці. Мікроскоп Primo Star використовується для навчання методів фазово-контрастної діагностики та інших сучасних методів мікроскопії.

Денситометр DEN-1В

Прилад для визначення каламутності бактеріальних суспензій. Прилад визначає концентрацію клітин у складі бактеріальних та мікробіологічних суспензій, використовуючи діапазон від 0,3 до 5,0 одиниць Мак-Фарланда. Денситометр DEN-1 ефективний у ході досліджень процесів ферментації, сенсибілізації мікроорганізмів до нових антибіотиків, а також визначення штамів бактерій у складі різних тестових систем. Крім того, можливості приладу дозволяють заміряти оптичну густину розчинів при фіксованій довжині хвилі та проводити кількісний аналіз розчинених речовин.

Морожениця

Зручна мороженица DEX DICM – 100 для приготування щербетів, сорбетів і різних видів морозива на молочній основі дозволяє швидко і легко за півгодини зробити смачне і натуральне лакомство. Морожениця має компресор, що дозволяє зробити морозиво в будь-який зручний час швидко і легко. Звуковий сигнал “запросить” всіх покуштувати смачного ласощі з дитинства! LED дисплей показує температуру навколишнього середовища і час до закінчення приготування. Прозора кришка дозволить спостерігати за процесом приготування.

Сепаратор

Сепаратор електричний призначений для розділення незбираного молока на вершки і знежирене молоко з одночасним очищенням від забруднень. Сепаратор ручний відрізняється простотою і надійністю в роботі. Якість готового продукту, отриманого в сепараторах, залежить від попередньої обробки, від температури (рекомендовано 40-45 градусів) під час сепарування, від масової частки жиру, густини молока, від ступеня забруднення молока, а так само від швидкості обертання барабана та ін. При сепаруванні не змінюється хімічний склад речовин.

Вакуум-випарна установка

20141004_091110

Вакуум-випарна установка призначений для згущення (концентрування) молока. Згущене молоко з цукром входить до групи молочних консервів. Одним із способів технологічної обробки молока з метою продовження терміну його зберігання є консервування його методом згущення з цукром. Апарат також дозволяє отримати концентрований сік, овочеву пасту, в тому числі і томатну, фруктово-ягідне пюре, цукровий сироп, дистильовану воду, консервовані м’ясо і рибу, лікарські рослини, варення. Конструкція дуже зручна при сантехнічній обробці, т. к. розбірна. Обслуговуватися може однією людиною.

Центрифуга

Центрифуга ОПН-8 настільна є центрифугою періодичної дії, застосовується для розділення неоднорідних рідких систем в полі відцентрових сил.

Центрифуга призначена для використання в проведенні досліджень, а саме для визначення масової частки жиру в молочних продуктах, кількість виділеної сироватки і т.д.

Також лабораторії кафедри обладнані такими приладами: сахариметр УРЛ-5, фотоелектрокалориметр КФК-3, рефрактометри УРЛ, універсальний іономір ЕВ-74, фільтраційна установка, фризер, сирна ванна, котел для плавління сирної маси, електронні ваги, термостати, електродуховка, мікроскопи, дистилятор, сушильні шафи, рН-метр та інше.

Кафедра укомплектована міні-лінією для виробництва питного молока, кисломолочних напоїв, сметани та кисломолочного сиру, пілотними установками для виробництва кисломолочних напоїв, твердих, м’яких, плавлених, кисломолочних сирів, згущених та сухих молочних консервів, вершкового масла, продукції масло-жирової галузі.

На кафедрі є всі умови для здійснення навчального процесу та науково-дослідницької роботи магістрів. Кафедра має необхідне обладнання та інгредієнти (заквашувальні композиції безпосереднього внесення передових європейських та українських виробників, молокозсідальні ферментні препарати, концентрати сироваткових білків, зернові добавки – борошно для дитячого та дієтичного призначення, рослинні олії, вуглеводні добавки – концентрати лактулози, топінамбуру тощо) для організації виробництва молочних продуктів, в т.ч. функціонального, оздоровчого та спеціального призначення. Для контролю якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції, перебігу технологічних процесів на кафедрі є необхідні прилади.

Лабораторні роботи студентів

Лабораторна робота з дисципліни “Технологія харчових виробництв” розділ “Технологія молока та молочних продуктів”